News

Barça i Celtic: l'esport com a expressió de la identitat nacional

Arreu d'Europa podem trobar equips de futbol que simbolitzen diverses reivindicacions nacionals.

Arran del partit de la Lliga de Campions entre Celtic i Barça celebrat ahir a Glasgow (Escòcia), Vilaweb TV ha fet un vídeo parlant precisament dels equips esportius que tradicionalment han estat vinculats amb moviments nacionalistes o identitaris. Entre d'altres, Vilaweb TV explica la història d'equips de futbol com el Celtic de Belfast, l'SC de Bàstia (Còrsega) o el Bruges flamenc, així com equips d'altres esports: l'USAP i els Dragons Catalans, en rugbi.

Fa uns mesos, una televisió noruega va fer també un reportatge sobre la relació entre futbol i nacionalisme a l'Estat espanyol. Aquí podeu trobar el tràiler del reportatge sobre el Barça, i aquí, un altre sobre l'Athletic de Bilbao [en noruec].

Hi ha altres casos de reivindicacions nacionals expressades a través de l'esport i, més concretament, del futbol. Un exemple és el campionat Europeada 2008, torneig de futbol per les minories autònomes i nacionals d'Europa, o també la Copa Mundial VIVA, on hi participen les nacions no afiliades a la FIFA.