News

Verena Graf guanya el Guardó Internacional del CIEMEN

El Guardó Nacional és per al també jurista August Gil Matamala.

El Centre Internacional Escarré per a les Minories Ètniques i les Nacions (CIEMEN) ha volgut reconèixer amb els seus Guardons anuals a dues figures claus en la defensa dels drets col·lectius dels pobles. Enguany els premiats han estat dos juristes: August Gil Matamala, amb el Guardó Nacional, i Verena Graf, amb el Guardó Internacional.

De nacionalitat suïssa, Verena Graf és secretària general de la Lliga Internacional per a la Defensa i l'Alliberament dels Pobles, organització no governamental amb seu a Ginebra (Suïssa) que fou creada el juny de 1976 a l'Alger, com a continuació del Tribunal Russell II. Ha merescut el sobrenom de "la veu dels sense veu" atesa la seva labor en la defensa dels drets dels pobles marginats al Consell Econòmic i Social de l'ONU, on la Lliga té estatus consultiu. Precisament aquesta defensa dels pobles sense veu l'ha duta a estar criminalitzada en països com Etiòpia, per parlar en defensa d'Eritrea, o el Marroc, per fer-ho a favor del Sàhara Occidental. Ha participat i participa especialment en nombroses iniciatives de resolució de conflictes a la llum del respecte als drets dels pobles, en especial del respecte al dret d'autodeterminació. És membre observadora d'una de les meses per la pau al País Basc.

D'altra banda, August Gil Matamala és un advocat català, en exercici des de 1960, especialitzat en el camp penal i laboral. Ha intervingut en diversos processos en defensa de catalans i persones membres d’altres nacions sense estat, jutjades per les seves posicions a favor de les llibertats, així com en procediments davant del Tribunal Europeu de Drets Humans d'Estrasburg, havent obtingut la primera sentència condemnatòria contra l'Estat espanyol per vulneració de drets fonamentals. Membre fundador de la Comissió de Defensa dels Drets de la Persona del Col·legi d'Advocats de Barcelona, i de l'Associació per a la Defensa dels Drets Humans, que va presidir des de la seva fundació, el 1985, fins al 2001. És president de la Fundació Catalunya i també president de l’Associació Advocats Europeus Demòcrates. L’any 2007, coincidint amb la seva jubilació, va rebre la Creu de Sant Jordi per una vida dedicada a la defensa dels drets dels pobles i dels ciutadans, la preservació de la independència dels advocats i la lluita per la instauració d'un dret europeu democràtic i progressista, respectuós amb els drets de tots els seus pobles.