News

Eleccions europees: una repassada als resultats dels partits de pobles i nacions sense estat

Els independentismes flamenc, català i escocès creixen · L’autonomisme cors aconsegueix escó · Per primer cop és elegit un turcoxipriota

Clara Ponsatí, Carles Puigdemont i Toni Comín, els tres primers candidats de Lliures per Europa, celebren els dos escons obtinguts.
Clara Ponsatí, Carles Puigdemont i Toni Comín, els tres primers candidats de Lliures per Europa, celebren els dos escons obtinguts. Author: Junts per Catalunya
En un article anterior de Nationalia us explicàvem com afrontaven els partits de pobles i nacions sense estat i de minories nacionals aquestes eleccions europees. En aquest, fem una repassada als resultats d’aquestes formacions, on destaquen alguns fets: els independentismes català, flamenc i escocès pugen, l’autonomisme cors recupera l’escó que havia tingut anteriorment i, per primer cop, un turcoxipriota s’asseurà a l’eurocambra.


Bèlgica: increment independentista flamenc escorat cap a l’extrema dreta

A Bèlgica s’ha donat una circumstància extraordinària: els dos partits més votats són forces independentistes flamenques. Així, la conservadora N-VA ha guanyat les eleccions però perd un escó dels 4 que tenia, mentre que l’ultradretà Vlaams Belang també n’aconsegueix 3 (en tenia un). Els democratacristians flamencs —que defensen més autogovern per a Flandes dins de Bèlgica— mantenen els 2 escons que ja tenien.

Dels 21 escons que s’elegien a Bèlgica, 20 són per a partits subestatals, atès que pràcticament tots els partits belgues són o bé flamencs, o bé francòfons, o bé germanòfons. L’única força d’abast estatal que ha aconseguit representació és l’anticapitalista Partit del Treball de Bèlgica, amb un escó.


Espanya: l’independentisme català surt reforçat

Per primer cop els partits independentistes catalans aconsegueixen 4 escons: 2 per a ERC (Oriol Junqueras i Diana Riba) i 2 per a Lliures per Europa (Carles Puigdemont i Toni Comín). A la llista d’ERC (Ara Repúbliques), a més, Bildu també aconsegueix un seient. Finalment, el PNB manté l’escó que ja tenia (Izaskun Bilbao) i ICV (a través de la llista Unides Podem Canviar Europa) també repeteix (Ernest Urtasun).

Per contra, Compromís no aconsegueix revalidar l’escó de Jordi Sebastià.


Regne Unit: pujada de l’SNP, que domina còmodament a Escòcia

Mentre el Brexit no es faci efectiu, el Regne Unit mantindrà els seus escons al Parlament Europeu. Els independentistes de l’SNP han aconseguit una àmplia victòria a Escòcia que els serveix per sumar 3 escons (un més que la legislatura anterior) mentre que els sobiranistes gal·lesos del Plaid Cymru mantenen l’escó que ja tenien (Jill Evans).

A Irlanda del Nord encara ho hi ha resultats declarats. Els sondejos apuntaven que els unionistes del DUP i els independentistes del Sinn Féin aconseguirien un escó cadascú, i el tercer seient estava en dubte, amb els nacionalistes irlandesos de l’SDLP en bona posició.

A Yorkshire, els regionalistes del Yorkshire Party més que dupliquen els seus vots (4% a la seva circumscripció anglesa) però això no els és suficient per aconseguir escó.


França: l’autonomista cors Alfonsi torna al Parlament Europeu

Una de les notícies més destacades en matèria de pobles sense estat és que François Alfonsi, del Partit de la Nació Corsa (PNC), recupera l’escó que havia tingut durant el mandat 2009-2014 gràcies al bon resultat de la llista Europa Ecologia (EELV), amb la qual la federació de partits autonomistes de la República Francesa (Regions i Pobles Solidaris) havia arribat a un acord de coalició. Alfonsi ocupava el lloc 9 de la llista, que ha aconseguit 12 escons. No ha quedat molt lluny de sortir elegida Lydie Massard, de la Unió Democràtica Bretona (UDB), que n’ocupava el lloc 14.

També val la pena assenyalar que el diputat de l’illa de la Reunió Younous Omarjee, que durant la legislatura anterior ha representat els interessos dels territoris d’ultramar, ha estat reelegit com a membre de La França Insubmisa (esquerra). Un altre illenc de la Reunió, Stéphane Bijoux, ha aconseguit escó a la llista de La República en Marxa (LREM, liberals).


Xipre: primer turcoxipriota elegit al Parlament

Per primer cop des de la seva entrada a la UE, a Xipre ha estat elegit un candidat turcoxipriota: es tracta del professor universitari Niyazi Kizilyürek, a les llistes d’AKEL (comunistes). Kizilyürek, com el seu partit, propugna un acord de pau entre les dues meitats de l’illa a través d’una nova Constitució federal que reconegui un estat turcoxipriota al nord i un de grecoxipriota al sud.


La resta del continent

A Itàlia, el centredretà Partit Popular del Tirol del Sud (SVP) ha revalidat l’escó que ja tenia, aquest cop en una llista conjunta amb Forza Italia. No ha aconseguit escó l’aliança autonomista de la Vall d’Aosta.

A Finlàndia, el partit suedòfon centrista SFP/RKP ha aconseguit mantenir el seu escó, malgrat que les enquestes li pronosticaven que el perdria.

A Letònia, el partit rus LKS de l’eurodiputada Tatiana Zdanoka manté un seient, mentre que Harmonia —l’altre partit que concentra el vot rusòfon— suma 2 escons.

A Lituània, el partit de la minoria polonesa (LLRA) manté l’escó que ja tenia.

Pel que fa als partits de les minories hongareses, a Romania la UDMR aconsegueix mantenir els 2 escons que tenia fins ara. Pitjor els han anat les coses a Eslovàquia, on cap dels dos partits de la comunitat (Most-Híd i SMK) ha aconseguit mantenir els escons que tenien.

A Bulgària, el Moviment pels Drets i les Llibertats (DPS), que cerca de representar els interessos dels col·lectius turc i gitano, ha perdut un escó dels 4 que tenia.

I a Croàcia, els regionalistes de la Dieta Democràtica d’Ístria (IDS-DDI) han revalidat l’escó que tenien, en la persona de Valter Flego.