News

Deu articles per llegir-se amb calma aquest agost

Com és habitual a Nationalia cada any, fem una aturada estival de publicacions. Tornarem les primeres setmanes de setembre. Mentrestant, us deixem un recull de deu articles, reportatges o entrevistes destacats que us hem ofert des del principi de 2017, per si no els vau llegir en el seu moment o simplement per si les voleu recuperar durant aquestes setmanes. Una tria que cobreix tots els continents del món. Us desitgem un molt bon estiu!

Visions des de la diversitat territorial i política dels Països Catalans

Us proposem de recuperar aquestes tres peces signades per Antoni Trobat amb mirades diverses, heterodoxes i crítiques de la realitat dels diversos països i territoris de llengua catalana. Des del País Valencià, amb el politòleg i assessor de Compromís Amadeu Mezquida; des de la Catalunya del Nord, amb el sociòleg Gautier Sabrià amb motiu de les presidencials franceses, i des de Mallorca, amb diverses veus joves de partits, entitats i acadèmia.

El Pròxim Orient amb mirada de pobles i dones

Un dels rars articles que es poden trobar a internet sobre els doms —grup del Pròxim Orient que forma part del gran conjunt del poble gitano— és aquest, ben extens i detallat, que Andreu Mumbrú ha publicat a Nationalia. Sense abandonar aquella regió, Günes Öztürkreflexionava en aquesta anàlisi sobre les conseqüències del cop d’estat a Turquia, sobretot al Kurdistan i entre les dones, i la deriva autoritària del president Erdogan.

La veu del valor intrínsec de totes les llengües, des d’Àfrica

L’escriptor kenyà en llengua kikuiu Ngũgĩ wa Thiong’o ha estat a Barcelona enguany, reflexionant sobre la diversitat lingüística i el valor que tenen totes les llengües del món, de les més petites a les més esteses. Aquest relat recollit per David Forniès és un exemple d’un pensament imprescindible sobre com les relacions de poder afecten les llengües, amb una atenció molt especial en el cas de les africanes.

Les diversitats múltiples del continent americà

Des de Mèxic, Juan Carlos López Garcíaanalitzava l’evolució del moviment indígena, les seves demandes d’autogovern i la seva aposta per presentar Agustina García de Jesús com a candidata presidencial el 2018. Més al sud, l’Equador tancava deu anys de correisme; en aquest article en fèiem balanç de la mà de les acadèmiques Gemma Ubasart, Nila Chávez i Alba Moreira.

La lluita de les nacions sense estat oprimides a Àsia i Oceania

Acabem la selecció amb dues realitats molt incòmodes dins de dues potències com són la Xina i Indonèsia. D’una banda, amb aquesta entrevista d’Ada Domingo en què la líder uigur a l’exili Rebiya Kadeer denuncia les violacions dels drets humans, nacionals i col·lectius que pateix el seu poble al Turquestan Oriental; de l’altra, amb aquestes opinions i testimonis de Danny Chivers, Ribka Kenelak i Rode Wanimbo sobre la tragèdia i la resistència del poble de Papua Occidental.