News

Victòria discutida del “sí” a Turquia / Manifestacions sobiranistes a la Cabília / Eleccions al Regne Unit

14 al 20 d’abril

Demonstration in Tizi Wezzu, 20 April 2017.
Demonstration in Tizi Wezzu, 20 April 2017.
RECULL SETMANAL. El polèmic referèndum constitucional a Turquia s’ha saldat amb la victòria del “sí” i les protestes de l’oposició i dels observadors internacionals, que denuncien irregularitats en el vot. En qualsevol cas, el president turc Recep Tayyip Erdogan i l’Oficina Electoral Suprema han donat els resultats com a vàlids. En una altra banda de la Mediterrània, a la Cabília, hi ha hagut manifestacions sobiranistes coincidint amb la diada amaziga del 20 d’abril, mentre que les diferents nacions del Regne Unit es preparen per a les eleccions anticipades del 8 de juny al Parlament britànic.

EL TEMA DESTACAT

El “sí” a la reforma constitucional guanya a Turquia, entre denúncies. El 51,4% dels votants al referèndum sobre la conversió de l’Estat turc en una república presidencialista van votar-hi a favor, amb una participació del 85%. En bona part de les províncies de majoria kurda, el “no” va guanyar àmpliament. Els dos principals partits de l’oposició (kemalista CHP i prokurd HDP) consideren que la votació va estar plagada d’irregularitats, no reconeixen els resultats i demanen bé que s’anul·li el referèndum, bé que es faci un recompte nou. També els observadors internacionals han dit que la votació no va complir amb els estàndards democràtics. Al centre de la polèmica —més enllà de la parcialitat del govern en campanya: vegeu el report de Nationalia sobre el tema— hi ha la validació, per part de l’Oficina Electoral Suprema (YSK), de paperetes no segellades el mateix dia del referèndum. Cosa que, segons els partits opositors, equival a una manipulació del resultat. Hi ha hagut protestes contra el govern a les principals ciutats de Turquia. La YSK ha rebutjat totes les apel·lacions oficials.

I TAMBÉ

Acaba la vaga de fam dels presos kurds i comença la del periodista italià detingut. Encara amb Turquia, ha estat desconvocada una vaga de fam que durava des de feia dos mesos entre el col·lectiu de presos del PKK i del PJAK. I el fet pràcticament ha coincidit en el temps amb l’inici de la vaga de fam de Gabriele del Grande, un documentalista italià autor del blog Fortress Europe. Del Grande va ser detingut per la policia turca el 9 d’abril mentre treballava com a periodista prop de la frontera amb Síria.

Manifestacions per l’autodeterminació a la Cabília. Com cada 20 d’abril, milers de persones han desfilat pels carrers de les principals ciutats de la Cabília per demanar el dret a l’autodeterminació d’aquest país d’Algèria. L’agència Siwel, propera al moviment autodeterminista, ha informat d’una important presència policial per controlar les marxes i d’almenys 30 detencions en una de les manifestacions, la de Tuvirett.

Theresa May convoca, per sorpresa, eleccions anticipades al Regne Unit. La primera ministra britànica ha fixat la data de les eleccions al Parlament per al 8 de juny. Diu que ho fa per obtenir un mandat clar per poder negociar amb fortalesa el Brexit davant dels representants de la UE. Les enquestes auguren al seu Partit Conservador una àmplia majoria absoluta. L’SNP ha cridat els votants escocesos a “reforçar el mandat democràtic que ja existeix perquè Escòcia pugui decidir el seu futur”. El Plaid Cymru s’ha posicionat com la garantia per la defensa dels interessos de Gal·les a Westminster. El Sinn Féin veu les eleccions com una “oportunitat per oposar-se al Brexit i a les retallades i l’austeritat dels Tories”.

Referèndum per l’autonomia de la Llombardia i el Vènet aquest octubre. El president llombard Roberto Maroni ha dit que està a punt de decidir la data de la votació al seu territori, i que aquesta serà el mateix dia que el referèndum es faci al Vènet. Seran dos referèndums consultius, impulsats per la Lliga Nord, sobre la necessitat, o no, que la Llombardia i el Vènet disposin de més autogovern que no pas ara. El govern italià, que es manté al marge de les votacions, rebutja de comprometre’s a renegociar els estatuts dels dos territoris encara que guanyi el “sí”.

ALTRES ARTICLES D’INTERÈS