News

Deu articles de Nationalia per a la pausa estival

Nationalia s'atura fins al 6 de setembre · Us proposem una llista d'entrevistes, reportatges i anàlisis publicats enguany al diari

Nationalia, com cada any, atura la publicació de nous temes durant les vacances d'agost. Abans d'anar-nos-en, però, us volem proposar una llista de deu articles que considerem que són especialment destacats d'entre els que hem publicat en aquesta primera part de 2016. Si en el seu moment no els veu poder llegir, us recomanem que els recupereu. Bona lectura!

1. Galícia: entrevista a Helena Miguélez-Carballeira

“El 'país de países' que reclama Podem és una vella idea d'Ortega y Gasset”, explicava la  professora d'Estudis Hispànics a la Universitat de Bangor ( País de Gal·les i Autora de Galiza, um povo sentimental? Género, política e cultura no imaginário nacional galego en aquesta entrevista d'Antoni Trobat. Un repàs complet al nacionalisme gallec, i a l'espanyol també.

2. Còrsega: crònica del debat sobre la cooficialitat del cors

En plena efervescència del moviment nacional cors, el col·lectiu Parlemu corsu! va organitzar unes jornades en què responsables polítics, culturals i educatius de l'illa van voler conèixer què ha suposat la cooficialitat del català a Catalunya i del gallec a Galícia. Des de Bastia, us en vam oferir aquesta crònica d'Arnau Mayans.

3. Sardenya: entrevista a Marcel Farinelli

L'estiu és època de viatges, i l'entrevista que David Forniès va fer a l'historiador alguerès Marcel A. Farinelli (autor d'El feixisme a l'Alguer i Història de l'Alguer) va ser, en tota regla, un periple per Sardenya i per les altres illes de la Mediterrània. No és per casualitat que Farinelli mateix es defineixi com un "doctor en història apassionat de les illes".

4. Ossètia del Sud: analitzem si la integració a Rússia és una opció

L'article parteix d'un titular ben explícit: "Ossètia del Sud serà la propera Crimea?". Arguments per a entendre la situació d'aquesta república caucàsica autoproclamada independent i les seves relacions amb el seu gegant i patró veí, la Federació Russa. Una anàlisi des de Tbilisi per Sandra Veloy Mateu.

5. Daguestan: el clam de Svetlana Issàieva i de totes les mares

Svetlana Issàieva no veu el seu fill petit des de 2007. Aquell dia, les forces de seguretat es van endur Issà Issàiev de casa, i sa mare no n’ha sabut mai més res. El cas no és únic. Issàieva va fundar l'entitat Mares del Daguestan per a denunciar les violacions dels drets humans en aquell territori del Caucas. Una entrevista per a aproximar-se a aquest cas.

6. Pròxim Orient: el mapa que l'acord Sykes-Picot va canviar per sempre

Aquest any n'ha fet 100 que França i el Regne Unit van concloure un pacte secret, l'Acord Sykes-Picot, que posava les bases de l'actual sistema d'estats al Pròxim Orient. Les seves fronteres les rebutgen amb igual vehemència l'Estat Islàmic i els nacionalistes kurds, que consideren il·legítims els límits d'estats com Síria, l'Iraq i Turquia. Us presentem, en deu mapes, el procés que hi va conduir.

7. El poble hazara: un encaix difícil al turbulent Afganistan

Els hazares de l'Afganistan van rebre una rara atenció mediàtica el juliol després que una protesta seva fos atacada per per dos suïcides, amb el resultat de més 80 morts. L'atemptat va ser reivindicat per l'Estat Islàmic (EI). Per què aquest atac? Qui són, els hazares? En vam parlar amb Carme Roure, doctora per la UB amb una tesi sobre l'Afganistan.

8. Bougainville: un nou estat independent a Oceania?

A Papua Nova Guinea han acordat que el 15 de juny de 2019 sigui, provisionalment, la data per a celebrar el referèndum d'independència de Bougainville. Aquesta illa de l'oceà Pacífic, per tant, podria engruixir la llista d'estats independents d'aquella regió del món. Això, si la gent hi vota a favor i el govern de Papua Nova Guinea s'avé a negociar la secessió.

9. Sudan del Sud: el drama de la guerra, cinc anys després

L'esclat de violència al Sudan del Sud aquest juliol va tornar a posar de relleu la situació que es viu a l'estat més jove d'Àfrica, quan es compleixen cinc anys de la seva independència. Què explica l'aparent carreró sense sortida que viu el país? Quin és l'impacte entre la població? Nationalia en va parlar amb dos experts en la matèria.

10. Canadà: les llengües indígenes, clau per a evitar suïcidis?

Algunes comunitats autòctones canadenques han patit una espiral de suïcidis. En aquest article, Courtney Parker i John Ahni Schertow citen diversos estudis i investigacions que vinculen la preservació de les llengües indígenes amb la prevenció dels suïcidis entre els joves d'aquestes comunitats.