News

Nou assassinat a Hondures d'una activista mediambiental de l'organització indígena COPINH

L'entitat responsabilitza el govern hondurenc de la mort de Lesbia Yaneth Urquía · L'activista s'havia oposat a un projecte hidroelèctric

Lesbia Urquía.
Lesbia Urquía. Author: Twitter Human Rights Defenders
Quatre mesos després de l'assassinat de Berta Cáceres, ahir va resultar morta una altra líder de l'organització indígena lenca d'Hondures, el COPINH. Lesbia Yaneth Urquía, qui s'havia significat en l'oposició a la construcció d'una presa hidroelèctrica, va ser trobada sense vida ahir en un abocador a Marcala, a 100 quilòmetres de la capital Tegucigalpa.

"Responsabilitzem directament per aquest assassinat el govern d'Hondures, a càrrec de Juan Orlando Hernández, les forces militars i policials i totes les institucions governamentals", ha dit el COPINH en un comunicat. L'entitat indígena d'Hondures ha estès la responsabilitat, també, a Gladis Aurora López, presidenta del governamental Partit Nacional (dreta), a qui acusa de ser "font permanent d'amenaces i conflictes per la construcció de projectes hidroelèctrics al departament de La Paz".

El COPINH ha denunciat reiteradament les amenaces de mort a camperols que, segons l'organització indígena, l'entorn de Gladis Aurora López ha fet contra ells.

Els indígenes i afrodescendents constitueixen aproximadament el 8% de la població d'Hondures. Entre ells, destaca el poble lenca, base del COPINH.

Assassinats d'activistes a Hondures

Urquía és la darrera d'una llarga llista d'activistes hondurencs assassinats en els darrers anys. Segons un informe de Global Witness, Hondures és el país més perillós del món per als defensors del medi ambient: entre 2010 i 2014 va haver-hi més assassinats per càpita d'activistes ambientalistes que en cap altre país del món.

El març passat, la dirigent del COPINH Berta Cáceres va ser assassinada a casa seva, després d'anys d'amenaces i persecució.

D'acord amb una font del diari The Guardian, el nom de Cáceres es trobava en una llista d'objectius a eliminar per part d'un grup d'elit de l'exèrcit d'Hondures. El grup havia estat entrenat per forces nord-americanes.

Un grup de diputats nord-americans del Partit Demòcrata ha presentat una proposta de llei perquè els EUA suspenguin tot ajut militar a Hondures mentre el país centreamericà no prengui mesures per a millorar la situació dels drets humans.