News

Brexit: Salmond veu possible un nou referèndum d'independència i Cameron alerta de la ruptura del Regne Unit

Els exprimers ministres Major i Blair també veuen la unitat del país "en perill"

Author: Abi Begum
La unitat futura del Regne Unit protagonitza part del debat sobre la conveniència o no de la sortida del país de la Unió Europea en el marc d'una sensació creixent que el "leave" podria guanyar el referèndum del 23 de juny. El mateix primer ministre britànic, David Cameron, ha alertat que el Brexit podria obrir la porta a la ruptura del Regne Unit. I l'exprimer ministre escocès i diputat Alex Salmond ha tornat a vaticinar que, si el Regne Unit surt de la UE, hi haurà un segon referèndum d'independència a Escòcia en el termini de tres anys.

Segons Salmond, si Escòcia vota el 23 de juny a favor de mantenir-se a la UE però el Regne Unit es pronuncia en el seu conjunt per abandonar-la, caldria celebrar un segon referèndum d'independència d'Escòcia abans que s'esgotés el termini de dos anys previst al tractat de Lisboa per a la sortida d'un estat membre. Si en aquest segon referèndum el "sí" a la independència guanyés, Salmond considera que seria "legítim" que Escòcia romangués a la UE i que la resta del Regne Unit en sortís: "Seria un mandat democràtic perfecte per a totes dues coses".

La primera ministra escocesa, Nicola Sturgeon, de moment no se centra en aquest possible escenari i reclama als escocesos que el 23 de juny votin "remain". Segons Sturgeon, Escòcia pot fins i tot ser el factor clau que permeti que el Regne Unit continuï dins de la UE.

Les veus que alerten d'una possible ruptura no arriben només d'Escòcia. El Sinn Féin apunta que el Brexit hauria de comportar un referèndum a Irlanda del Nord sobre la unitat amb la República d'Irlanda. Encara més significativament, David Cameron -que fa campanya pel "remain"- deia la setmana passada que està "amoïnat" per la possibilitat que el Brexit condueixi a la fi del Regne Unit tal com el coneixem ara: "Si estimes el teu país, no actues d'una manera que pugui portar a la seva ruptura", li va dir a un diputat del seu mateix partit favorable al Brexit.

No és l'únic a dir-ho. Els exprimers ministres John Major i Tony Blair també han alertat que el Brexit "posaria en perill la unitat del Regne Unit" pel dossier escocès i perquè podria desestabilitzar la situació a Irlanda del Nord. Major, fins i tot, "preveu" que el resultat del segon referèndum d'Escòcia seria "diferent" al primer.

El "leave" atrapa el "remain" als sondejos

Si bé fa mesos les enquestes deien que els partidaris de mantenir el Regne Unit a la UE eren força més que els que volien sortir-ne, ara les coses no estan gens clares. Les enquestes més recents apunten cap a un resultat molt ajustat. I un sondeig en concret, el publicat per ORB la setmana passada, ha fet saltar totes les alarmes al camp pro-UE: el "leave" guanyaria el referèndum per deu punts de diferència. Des de 2014 no es veia una diferència tan gran a favor de la sortida de la UE en un sondeig. La majoria d'estudis, però, recullen que el vot dels indecisos serà el factor que farà decantar la balança cap a un cantó o l'altre.