Dossier

Dia 5 (14 de desembre del 2009)

M'he llevat aviat aquest matí per redactar un projecte d'informe dels observadors internacionals per a ser presentat durant la conferència de premsa prevista per les 10h aquest matí. Em reuneixo, com era previst, amb el meu col·lega valldostà, Robert Louvin, per un petit esmorzar de treball, i finalitzem junts el projecte d'informe. Quim Arrufat reuneix els observadors internacionals al hall del nostre hotel i ens condueix fins al Centre Internacional de Premsa de Barcelona. El projecte d'informe es presenta a tots els observadors internacionals i és aprovat pocs minuts abans de l'inici de la conferència de premsa.

Christopher White (Escòcia), Daniel Turp (Quebec), Sebastian Madau (Sardenya), Robert Louvin (Vall d'Aosta) i Xosé Manuel Beiras (Galícia).

En nom del grup d'observadors internacionals i acompanyat a la tribuna per quatre d'ells, he presentat l'informe la conclusió del qual està formulada així: "El Grup d'observadors internacionals convidat per la Coordinadora de la Consulta sobre la Independència de Catalunya afirma l'honestedat i el caràcter democràtic dels referèndums organitzats per la Consulta sobre la independència, és de l'opinió que han estat conformes al Reglament electoral de la Coordinadora de la Consulta sobre la independència de Catalunya i als principis democràtics bàsics aplicables a les consultes dels electors i les electores". Aquesta conclusió ha estat endossada per escrit pel conjunt dels observadors internacionals presents. Igualment he estat encarregat de redactar l'informe final de la missió que m'he compromès a completar 15 dies després de la votació d'ahir, o sigui el 28 de desembre del 2009.

La presència d'observadors internacionals ha suscitat l'interès dels mitjans de comunicació catalans i espanyols, com ho mostra l'article que publica el diari El Punt titulat Els observadors independentistes lloen les garanties i la participació - Polítics del Quebec, Galícia i Sardenya faran un informe de recomanacions.

Després de la conferència de premsa, he hagut d'acomiadar ràpidament del president del CIEMEN, Aureli Argemí, així com del seu vicepresident, Carles Riera, els quals m'han reservat un taxi perquè pogués arribar a l'aeroport per prendre el vol a les 12.50h amb destinació a París... seguit d'un vol cap a Mont-Real, la sortida del qual està prevista per les 14.15h a l'aeroport Charles-de-Gaulle.

Els meus dos vols són puntuals, i arribo a Mont-Real, com era previst, a les 17.50h. Em dirigeixo directament a laPermanence national del Partit Quebequès per assistir a una reunió del Consell executiu nacional del partit, en presència de la seva líder Pauline Marois. L'ordre del dia té un punt sobre la missió d'observació internacional a Catalunya, així que faig una explicació sobre la missió en acabar la reunió. El Partit Quebequès ha emès un comunicat sobre la missió, i pot ser consultat clicant aquí.

*****

Aquesta experiència d'observació internacional ha estat molt enriquidora, i em sento orgullós d'haver estat testimoni d'un exercici a l'ocasió del qual els catalans i les catalanes han afirmat, com ho han fet ja els quebequesos i les quebequeses, llur dret de decidir, si aquesta és la seva voluntat, la via de la independència nacional. Tinc la intenció de continuar interessant-me pel procés engegat a Catalunya que es traduirà amb l'organització de referèndums a d'altres ciutats catalanes el 28 de febrer i 25 d'abril del 2010. Ara toca seguir-ho, doncs, amb gran interès i per solidaritat amb la nació catalana!