Dossier

Dia 4 (13 de desembre del 2009)

És el dia D! He passat la nit -que ha estat curta- en un bonic hostal situat a la vila d'Esponellà. Després d'un agradable esmorzar en companyia de l'observador basc Andoni Elorietta i el president del CIEMEN, Aureli Argemí, i la seva muller Anne de Genève, m'han posat sota el càrrec de l'acompanyant catalana Carme Jutglar, que té la responsabilitat de portar-me a Roses. Al fil de la nostra conversa sobre els magnífics camins del camp català, m'assabento que ella és una pintora autodidacta i que ha presentat diverses exposicions amb la seva germana bessona. He trobat les seves teles a la xarxa, a l'adreçahttp://www.twinsistersart.com.

La meva primera tasca d'observador del dia ha estat supervisar l'obertura del col·legi electoral de roses. A la meva arribada a aquesta bonica població de la Costa Brava, m'he trobat amb els organitzadors locals de la consulta i he parlat amb ells de les mesures preses per assegurar l'exercici i el secret del dret de vot. També he pogut avaluar la capacitat del sistema informàtic de prevenir el frau electoral, i els responsables de l'elecció han ofert una col·laboració exemplar. He preguntat a electors i electores sobre la importància de la votació i sobre les conseqüències que podrien tenir. Més tard, en presència de Carles Mora, alcalde d'Arenys de Munt, on va tenir lloc la primera consulta sobre la independència el 13 de setembre i portaveu de la Coordinadora per la Consulta, he donat a conèixer les meves primeres observacions, durant una conferència de premsa.

A continuació he tornat a Banyoles, on el dia abans m'havia trobat amb el personal responsable del vot anticipat. Hi he saludat els responsables de la comissió electoral, he discutit amb d'altres persones que s'havien desplaçat per votar i he pogut entrevistar-me amb els policies als quals s'havia confiat l'ordre de garantir la meva seguretat durant la jornada. Aquí s'ha convocat una altra conferència de premsa, i de nou he donat a conèixer la meva perspectiva sobre el desenvolupament de la votació.

A continuació he anat al municipi de Palol de Revardit. En aquest petit poble de 385 habitants, he estat testimoni del vot que ha comptat amb una participació del 50%. La taxa definitiva de participació ha estat del 51'94%, 200 electors i electores han anat a votar. En aquesta bonica vila medieval, he estat acollit al so de la música i per la tradicional sardana. També he pogut veure una exposició de pessebres molt bonics, fets pel concurs organitzat per l'Ajuntament. Després he estat acollit pel municipi veí de Serinyà, dirigit pel jove alcalde Josep Antoni Ramon Guasch (qui porta l'anorac vermell a la fotografia) al qual m'he unit per un dinar en grup, amb les persones responsables de la votació.

M'he dirigit a continuació a la ciutat de Besalú, la muralla del qual ha estat declarada Conjunt Històric i Artístic nacional de Catalunya. Hi he observat el desenvolupament de la votació en dos col·legis de vot, i m'he adreçat als responsables del desenvolupament del vot al conjunt de la comarca de la Garrotxa. La meva visita i la del meu col·lega observador basc han estat destacats en un article titulat Daniel Turp i Andoni Elorrieta certifiquen que els consultes s'estan desenvolupant amb totes les garanties.

Al final de la jornada, també he visitat els col·legis electorals establerts als pobles de Porqueres i Fontcoberta. En aquest darrer he estat acollit per l'alcalde Joan Estarriola i Vilardell, que havia posat a disposició dels organitzadors el gimnàs local, en el qual s'hi duia a terme la votació, així com un espectacle de dansa sobre patins... que he pogut veure amb plaer!

He tornat a la seu del CIEMEN a Barcelona amb Aureli Argemí i Anne de Genève per assistir a l'anunci dels resultats. Els resultats generals, que trobareu sobre el gràfic adjunt, han estat anunciats a les 23h pel portaveu Carles Mora, mentre que el president de la Junta Electoral Nacional de la Coordinadora, Josep Cruanyes, presentava els resultats detallats que podeu consultar clicant aquí.

Després d'obtenir una còpia de la llista de resultats, parlar amb els informàtics i discutir amb els meus col·legues observadors sobre la conferència de premsa prevista per demà a les 10h, he tornat a l'hotel esgotat, però enriquit per una experiència única!