Dossier

Dia 3 (12 de desembre del 2009)

La feina d'observador internacional ha començat realment el dissabte al matí. Per començar he participat a Barcelona a una conferència de premsa al local del CIEMEN, durant la qual el seu president, Aureli Argemí, ha presentat els membres de la missió d'observació internacional. Aquests membres provenen de diversos camps, i s'hi pot trobar diputats, experts i representats de partits polítics. Els observadors i observadores són originaris del País Basc, de Còrsega, d'Escòcia, de les Illes Fèroe, del Quebec i de la Vall d'Aosta, principalment. M'han convidat a prendre la paraula amb tres observadors més, i he recordat el deure dels membres de la missió d'observació internacional de comportar-se amb rigor i imparcialitat.

Després de la conferència de premsa, m'he dirigit amb el president del CIEMEN al municipi de Banyoles. En qualitat d'observador internacional, m'he presentat a l'oficina de vot anticipat i hi he pogut observar la tasca de les persones responsables d'aquest escrutini. M'hi he quedat fins que ha tancat a les 20h i he conversat amb els membres de la comissió ciutadana d'organització local, i especialment amb el seu president, el responsable de la logística i el de seguretat. Els he formulat nombroses qüestions, i m'han respost amb precisió i franquesa. D'altra banda, he pogut examinar els llistat de les persones que han exercit el seu dret de vot durant la jornada.

La meva tasca d'observador internacional s'intensificarà diumenge al matí perquè es tracta del dia de votació. Deixaré Banyoles a les 7.30h del matí per anar a Roses a assistir a l'obertura dels col·legis electorals a aquesta ciutat. Hi observaré el desenvolupament de la votació durant el matí, i tornaré a Banyoles al migdia. També em desplaçaré a d'altres poblacions de la comarca del Pla de l'Estany per supervisar el desenvolupament del vot a municipis més petits.

L'humor dels catalans i les catalanes era molt bo aquest matí, considerant que el seu equip preferit de futbol, el Barça, va guanyar ahir contra l'Espanyol, 1-0! Ens tornarem a trobar d'aquí unes hores per la continuació d'aquest diari d'una observació internacional.