Dossier

Dia 1 (10 de desembre del 2009)

Aquest 10 de desembre de 2009, Dia Internacional dels Drets Humans, em preparo per marxar de Mont-Real cap a Barcelona, per participar en una missió d'observació internacional a Catalunya. A invitació del Centre Internacional Escarré per les Minories Ètniques i les Nacions (CIEMEN), faré una estada al país de Joan Miró i Salvador Dalí, de l'11 al 14 de desembre, per fer d'observador internacional en el marc de la consulta sobre la independència de Catalunya, que es va desenvolupar a diversos municipis catalans el diumenge 13 de desembre de 2009. Acompanyat d'altres observadors i del president del CIEMEN, Aureli Argemí, vaig visitar en particular el poble de Banyoles, situat a la regió nord-est de Catalunya, i la població del qual és de 17.309 habitants... dels quals 14.603, els majors de 16 anys, podran votar diumenge.

Les consultes populars que tindran lloc diumenge volen ser una continuació del referèndum organitzat a la vila d'Arenys de Munt el 13 de setembre de 2009, i té lloc a 166 municipis de Catalunya.

Han estat organitzades per la societat civil catalana, la qual ha confiat a una Comissió electoral nacional i a les comissions ciutadanes locals el mandat d'organitzar la Consulta popular. La qüestió que la població dels municipis catalans ha de contestar és aquesta: "Esteu d'acord que Catalunya esdevingui un Estat de dret, independent, democràtic i social, integrat a la Unió Europea?". Altres informacions relatives als referèndums són disponibles a l'adreça www.referendumindependencia.cat, on hi trobareu entre d'altres el Reglament electoral de la Consulta, el respecte del qual jo hauré de supervisar en tant que observador internacional. D'altra banda, m'enduc L'observation électorale- Guide pratique à l'intention des membres de mission internationale d'observation électorale à l'étranger [enllaç], publicat pel director general de les eleccions del Quebec, que hauria de ser-me força útil.

Durant la meva estada a Catalunya, tinc la intenció de seguir la redacció d'aquest diari de l'obseravció internacional, així que compto amb escriure-us de nou demà per fer-vos saber les meves primeres impressions... catalanes!