Dossier

Daniel Turp - Diari d'una observació internacional

'Estic orgullós d'haver estat testimoni de l'exercici en què els catalans han afirmat llur dret de decidir la independència'

ESPECIAL. Publiquem, traduït al català, el diari de bitàcola que el vicepresident del Partit Quebequès, Daniel Turp, va escriure durant els cinc dies en què va participar en la missió d'observadors internacionals de la Consulta sobre la Independència. Turp fou un dels personatges més destacats del grup de més de trenta observadors que van ser a Catalunya el 13 de desembre passat.

El Partit Quebequès (PQ) és el principal partit independentista del Quebec, que es defineix com a social-demòcrata, i que des del seu naixement, a finals dels seixanta, ha estat una de les forces dominants de l'escenari polític quebequès. Fou aquesta formació que van iniciar des del Govern els tràmits per celebrar, els anys 1980 i 1995, un referèndum sobre la independència del Quebec respecte el Canadà, consulta que els sobiranistes van perdre en les dues ocasions.

Daniel Turp, nascut el 1955 a Verdun (Mont-Real, Quebec), és des de l'any 1982 professor de dret públic a la facultat de dret de la Universitat de Mont-Real, i ha estat diputat del Bloc Quebequès -la formació de referència del PQ a les eleccions federals canadenques- i també del Partit Quebequès, del qual en va esdevenir vicepresident l'any 2009. Aquest mes de desembre, a petició del Centre Internacional Escarré per a les Minories Ètniques i les Nacions (CIEMEN) ha accedit a participar en la missió d'observadors internacionals que tenia per objectiu vetllar per la transparència i la regularitat de la Consulta sobre la Independència que s'ha celebrat el 13 de desembre a 166 municipis catalans.

A continuació podeu llegir les impressions que Daniel Turp va recollir durant els cinc dies que va estar allotjat a terres catalanes, sobre una votació que ell, en nom de la resta d'observadors, ha assegurat que "compleix totes les garanties democràtiques", i que a més la jornada del 13D va transcórrer "en un clima de convivència i respecte" i sense cap incident significatiu.

Aquestes entrades també són disponibles en llengua francesa al blog de Daniel Turp.

Catalunya - Diari d'una observació internacional: