In brief

Els autonomistes conservadors fan història i aconsegueixen la majoria absoluta al Quebec

El camp sobiranista es capgira: l’esquerra independentista de Quebec Solidari avança el Partit Quebequès

Members and supporters cheer election results at CAQ's headquarters.
Members and supporters cheer election results at CAQ's headquarters. Author: Coalition Avenir Quebec
La Coalició Avenir Quebec (CAQ) ha aconseguit la majoria absoluta a l’Assemblea Nacional del Quebec a les eleccions d’aquest 1 d’octubre, amb 74 escons sobre 125 en joc i el 37% dels vots. Són 14 punts més que a les eleccions de 2014.

Aquest partit conservador governarà per primer cop al Quebec i trencarà 50 anys d’executius formats bé pel Partit Liberal (PLQ) bé pel Partit Quebequès (PQ). El nou president quebequès serà François Legault, cap de files de la CAQ, un exministre del PQ que ara és contrari a la independència però que promet governar amb una agenda nacionalista quebequesa. Entre els seus objectius hi ha el reconeixement constitucional del Quebec com a nació i l’obtenció de noves competències. També vol limitar l’arribada anual d’immigrants al Quebec dels 50.000 actuals a 40.000.

El PLQ, que abandona el govern, ha obtingut el 25% dels vots i tot just 32 escons. Els analistes apunten que li han passat factura 15 anys gairebé ininterromputs al govern així com diversos casos de corrupció. Els liberals perden 16 punts percentuals.

En el camp independentista, les novetats són espectaculars. No tant perquè la suma dels seus vots hagi variat —les paperetes sobiranistes es queden al mateix 33% que fa quatre anys— sinó per la seva distribució. El PQ s’ensorra fins al 17% (perd 8 punts) i tot just s’ha de conformar amb 9 escons, el seu pitjor resultat històric de llarg. El seu líder, Jean-François Lisée, ni tan sols ha pogut guanyar a la seva circumscripció, i ha presentat immediatament la seva dimissió. El partit haurà de triar nou líder: els darrers quatre anys ja n’ha cremat tres. I acompanyant l’ensulsiada del PQ, emergeix amb molta força l’esquerra independentista de Quebec Solidari (QS), que esdevé tercera força amb 10 escons i el 16% dels vots: puja 8 punts.

Fa uns dies Nationalia us va oferir un article d’anàlisi sobre l’evolució dels partits i de les preferències dels quebequesos al voltant de la independència, que encara té més interès avui a la llum d’aquests resultats històrics.

(Actualització: el recompte definitiu ha donat un escó més al PQ i un de menys al PLQ, de forma que la distribució final és: CAQ, 74 escons; PLQ, 31 escons; PQ, 10 escons, i QS, 10 escons.)