News

El president de Sri Lanka promet celebrar les primeres eleccions a la província de majoria tàmil del nord

Rajapaksa avança que es faran al setembre, el dia que digui el seu astròleg de confiança · La província del Nord està governada directament per l'executiu central des de la fi de la guerra amb els Tigres Tàmils

Sembla que serà un astròleg qui fixarà la data concreta de la celebració de les primeres eleccions per triar la composició del Consell de la Província del Nord, la regió de majoria ètnica tàmil del nord de Sri Lanka. Més enllà de l'estrambòtica forma de decidir la data, la notícia és ben rellevant perquè ha estat el mateix president de Sri Lanka, Mahinda Rajapaksa (imatge esquerra), qui ha reiterat que els comicis es faran el proper setembre, després que ho anunciés l'any passat -moment des del qual no hi havia hagut novetats al respecte.

La informació també l'ha confirmada Mohan Samaranayake, portaveu de Rajapaksa, a l'agència AFP. El portaveu presidencial ha afegit que la situació a la província del Nord "és propícia" ara per a la celebració dels comicis.

Segons l'esmena 13a de la Constitució de Sri Lanka, els consells provincials poden assumir tot un seguit de competències del govern central. El traspàs d'aquestes competències cap al Consell de la Província del Nord seria el més proper a una autonomia que els tàmils podrien assolir dins de l'actual sistema legal de Sri Lanka. Les transferències, però, han de ser negociades amb l'estat central.

Ara fa un parell de mesos, però, Rajapaksa es mostrava reticent a parlar d'autogovern per als tàmils i insistia que totes les comunitats de Sri Lanka havien de treballar plegades per a construir un estat unificat.

Els tàmils estan minoritzats a Sri Lanka, país on els singalesos formen la majoria absoluta de la població. A partir de 1976, la guerrilla dels Tigres Tàmils va combatre contra l'estat per aconseguir la independència del nord i de l'est de l'illa, el Tamil Eelam. Durant la dècada de 1990 i els primers del segle XXI, els Tigres Tàmils van aconseguir crear un estat independent de facto. L'exèrcit singalès, però, va llançar una gran ofensiva contra ells el 2006, que es va completar el 2009, quan va caure el darrer bastió tàmil.

Diverses organitzacions i partits polítics tàmils han criticat que, d'ençà, Sri Lanka ha impedit el retorn dels refugiats tàmils a casa seva, ha iniciat una política de colonització del territori tàmil amb persones d'ètnia singalesa i no ha fet prou per a reconstruir les àrees devastades per la guerra.