News

“Tuaregs, songais i peuls s'han unit completament a l'MNLA per la independència”

Mossa Ag Attaher, portaveu de l'organització independentista de l'Azawad, diu que les vinculacions regionals d'Al Qaida s'han de buscar “al narcotràfic i a l'Estat malià” i afirma que els tuaregs són “l'única muralla” contra l'islamisme a la zona

ENTREVISTA. "El que més necessitem ara és reconeixement internacional. No menyspreem cap reconeixement, ni el d'un estat ni el d'una associació". Són paraules del portaveu del Moviment d'Alliberament Nacional de l'Azawad (MNLA), el tuareg Mossa Ag Attaher, que aquests dies es troba a Barcelona acostant el discurs de la seva organització independentista a la societat catalana. Ag Attaher ha passat per la seu del CIEMEN a Barcelona aquest migdia. Aquest és un recull d'algunes de les seves declaracions en una conversa amb Nationalia:

Sobre el suport popular a la independència:

"La nostra força des del 6 d'abril [dia de la declaració d'independència de l'Azawad] és que cada cop tenim més suport entre la nostra gent, entre el nostre poble."

"Fa tres dies es va fer una gran assemblea de la societat civil de l'Azawad: representants tribals, cívics, associacions de dones... I l'acord general va ser el de conformar una veritable societat civil de l'Azawad i rebutjar la implantació d'un estat islàmic."

"Songais i peuls [uns altres dos pobles autòctons de l'Azawad] han estat combatent al costat dels tuaregs per alliberar l'Azawad. A Gao i Timbuctú s'han unit completament a l'MNLA. És cert que Mali ha creat milícies armades àrabs i songais per dividir-nos, però les relacions entre tots els pobles de l'Azawad sempre ha estat harmònica."

Sobre Ansar Dine, la milícia islamista tuareg:

"Estan ben assentats a Kidal, d'on és originari el clan del seu líder, Iyad Ag Ghali. El passat març Ansar Dine ens va deixar clar que volien aplicar la xaria a tot Mali. Nosaltres això no ho admetem. Els tuaregs som l'única muralla contra l'islamisme en aquella part del món. Nosaltres mai acceptarem la imposició de la xaria ni que es retallin els drets de les dones."

Sobre el paper d'Al Qaida a la regió sahariana i saheliana:

"Els caps del narcotràfic a Gao són tots àrabs relacionats amb Al Qaida al Magrib Islàmic (AQMI) i que alhora eren consellers de l'expresident Amadou Toumani Touré. Qualsevol criatura de Gao et pot ensenyar les seves cases. Els EUA saben que això passa. Si s'han de buscar vinculacions amb AQMI no és a l'MNLA, sinó a l'Estat malià i al narcotràfic internacional."

Sobre una intervenció militar dels estats de l'entorn contra l'MNLA:

"L'ECOWAS [organització regional dels estats d'Àfrica occidental de la qual Mali forma part] ha dit que vol reinstaurar la democràcia a Mali. Molt bé: haurà de desplegar les seves tropes a Bamako [la capital de Mali], evitar que els militars prenguin el poder i garantir-hi el retorn a la democràcia. D'altra banda, l'estat major de l'ECOWAS està fet a la imatge de l'estat major de cadascun dels estats membres: no tenen cap coneixement sobre l'Azawad."

Sobre les possibilitats econòmiques d'un Azawad independent:

"Tenim regions molt riques en agricultura a Gao i Timbuctú, que mai han estat ajudades per Mali. També som un destacat productor de carn. I, a més, hem descobert petroli, que explotarem de forma responsable i reflexionada, amb l'objectiu que contribueixi al benestar de les noves generacions de l'Azawad."

David Forniès

Més informació: