News

Els indígenes de l'estret de Torres demanen a Austràlia que els atorgui l'autogovern

Dos municipis traslladen la petició al govern de Queensland, que es compromet a elevar-la a l'executiu federal · Els illencs volen un règim d'autonomia que ja existeix en un altre territori insular australià

Els poc menys de 9.000 habitants de dos municipis de l'extrem nord d'Austràlia estan cercant un règim d'autogovern que els permeti gestionar els seus propis recursos i que els doni veu, fins i tot, en afers internacionals. És la petició que els indígenes de l'estret de Torres (habitants d'un arxipèlag situat entre l'illa-continent i Papua-Nova Guinea) han traslladat al govern de Queensland, que s'ha compromès a estudiar-ho i plantejar-ho davant les autoritats federals australianes de Canberra.

Els dos municipis que aspiren a esdevenir autònoms són la Regió de les Illes de l'Estret de Torres i el Comtat de Torres, ambdós pertanyents a l'estat federat de Queensland i ambdós formats per illes on la majoria de la població pertany al poble indígena dels illencs de l'estret de Torres. L'alcalde del Comtat de Torres, Pedro Stephen, ha aprofitat la visita a la zona de la primera ministra de Queensland, Anna Bligh, per plantejar les seves reivindicacions. Stephen, explica la TV australiana, vol que els dos municipis dels illencs es fusionin en un sol territori autònom amb un marge considerable d'autogovern. L'alcalde ha posat com a exemple el cas de Norfolk, una illa que pertany a Austràlia però que compta amb govern i parlament propis.

La primera ministra de Queensland, explica Australian Associated Press, està d'acord a elevar la reivindicació dels illencs de l'estret de Torres al govern federal australià. En qualsevol cas, ha afegit Bligh, caldria un "consens" entre els illencs i els governs de Queensland i Austràlia per tirar endavant la reforma. Stephen, per la seva banda, considera que l'autonomia es podria obtenir sense haver-se de separar de Queensland.

(A la imatge: la bandera dels illencs de l'estret de Torres. Fotografia: Departament d'Immigració i Ciutadania d'Austràlia)

Més informació: