News

Els independentistes del Caixmir rebutgen una proposta de major autonomia

El primer ministre de l'Índia, Manmohan Singh, ha proposat algunes mesures d'obertura 'dins del marc de la Constitució', en un intent per rebaixar la tensió al territori de majoria musulmana · Alguns dels principals portaveus independentistes l'han rebutjat, com també el major partit indi de l'oposició.

El Caixmir sota administració índia continua en peu de guerra, amb un estricte toc de queda a la majoria de ciutats del país i les incessants protestes en contra de la violència policial i a favor de la llibertat. El darrer intent del Govern de l'Índia de desencallar la situació ha fracassat de nou, allunyant així les perspectives de pau i mantenint el conflicte en un estat de baixa intensitat.

Des de Nova Delhi, el primer ministre de l'Índia, Manmohan Singh, havia anunciat una sèrie de mesures per intentar apropar-se als dirigents independentistes, com per exemple negociar una autonomia política més gran que l'actual, sempre dins dels límits constitucionals, i establir un comitè d'experts per potenciar la creació de llocs de treball.

Però la proposta ha tingut una freda resposta per part dels seus receptors, els líders caixmiris, així com també una crítica per part d'altres partits del país.

“La nostra lluita és per la independència, no l'autonomia”, ha declarat Javed Mir, del Front d'Alliberament de Jammu i Caixmir, segons informa AFP. Mir ha anunciat que la seva formació continuarà lluitant “pel nostre objectiu a través de protestes pacífiques”.

Un dirigent independentista moderat, Mirwaiz Umar Farooq, citat també per AFP, ha recordat que “la nostra lluita no és per restaurar l'autonomia, sinó per cercar el nostre dret a l'autodeterminació”. “Hem de poder escollir entre quedar-nos a la Índia, accedir al Pakistan o crear un Estat independent”.

Syed Ali Shah Gilani, de la All Parties Hurriyat Conference també s'ha mostrat contrari a les propostes del primer ministre indi: “els joves caixmiris no són als carrers per la feina, estan lluitant pels seus drets”. Gilani ha convidat el Govern de Nova Delhi a deixar de considerar el conflicte del Caixmir com una qüestió econòmica, i ha demanat que declari l'Estat de Jammu i Caixmir com un “territori en disputa”.

No només les formacions del Caixmir, també el principal rival polític del partit de Govern està en contra de l'anunci fet per Singh. El partit Bharatiya Janata (BJP) ha dit que qualsevol canvi en la integració del Caixmir a l'Índia és “inacceptable” per aquesta formació nacionalista hindú. El seu portaveu, Ravi Shankar Prasad, ha recordat “als meus amics del Caixmir” que els habitants del Caixmir sota administració pakistanesa “no tenen cap dret democràtic”, i ha advertit que quan es parla de Jammu i Caixmir, hi ha també Jammu i Ladakh les dues divisions administratives on els caixmiris musulmans no són majoria.

Autonomia teòrica

Sobre el paper, el Caixmir ja té l'estatus autonòmic des de la mateixa accessió d'aquest territori a l'Índia, l'any 1947. A la pràctica, però, l'autogovern del territori és molt limitat. El sentiment independentista va revifar l'estiu del 2008, quan una protesta va acabar amb la mort de desenes de caixmiris musulmans i va provocar la sortida al carrer en massa.

Més informació:

Més informació al dossier Pobles i nacions d'avui: Caixmir.