News

'Hem estat amables durant massa temps', assegura la Lliga Celta

BREUS. El seu secretari general convida a incloure la independència a l'agenda política de les nacions celtes

Rhisiart Tal-e-bot, el secretari general de la Lliga Celta, va repassar aquest cap de setmana la qüestió de l'autodeterminació a Irlanda, Gal·les, Escòcia, Bretanya, l'illa de Man i Cornualla, i va lamentar que actualment "massa coses es donin per concedides" en aquestes nacions i que s'hagi renunciat a parlar "d'independència, llibertat i autodeterminació". Segons Tal-e-bot, els països celtes "han estat amables durant massa temps", de manera que ara canviar el pensament colonial actual i incorporar la independència a la seva agenda política.

El líder de la Lliga Celta va dir que a Irlanda la partició ha estat acceptada indefinidament, fins i tot pel Sinn Fein, i que a Gal·les el Plaid Cymru s'entreté amb l'autonomisme; també va criticar la poca ambició de la Bretanya i Cornualla, on considera que hi ha la predisposició a acceptar qualsevol concessió per petita que sigui; i, finalment, que el Govern de l'illa de Man considera que ja té tanta independència com necessita. Tal-e-bot va destacar el cas d'Escòcia, on l'agenda "s'està movent".

Finalment, la Lliga Celta va recordar que durant els anys vinents algunes nacions europees tenen previst celebrar referèndums d'autodeterminació, com el País Basc, Escòcia, Catalunya i, potser, Flandes, i va convidar els altres països celtes a aprofitar aquest escenari.