News

Expectatives davant l'anunci de converses entre representants de Xina i del Tibet

La premsa xinesa continua criticant el dalai-lama, acusant-lo de separatista · Després d'una nova onada de protestes, la flama arriba al camp base de l'Everest.

El camí cap a la resolució del conflicte entre Xina i el Tibet ha entrat en una nova fase des que el passat divendres 25 Pequín anunciés que accepta la proposta de mantenir conversacions amb el dalai-lama. Malgrat tot, és segur que no serà un procés fàcil, vistes les reaccions de mitjans de comunicació xinesos i sectors del Partit Comunista.

El Govern xinès va respondre afirmativament a les peticions de diàleg del líder budista, però en va deixar molt clares les condicions: “el dalai ha de fer passos creïbles per a detenir les activitats que pretenen separar Xina, acabar amb les conspiracions i la incitació a la violència i detenir els sabotatges als Jocs Olímpics”.

D'altra banda, el líder tibetà va contestar des de l'Índia, on viu exiliat, que cal un "retorn a la normalitat" al Tibet, i que el govern xinès hauria de reconèixer "el paper positiu" del dalai-lama. Tot plegat, i malgrat els recels, podria significar el retorn del país a la calma i un primer pas important cap a la negociació de l'autonomia del Tibet. En aquest sentit, el líder espiritual fa molt temps que, en les seves intervencions públiques, ha deixat de parlar d'independència i ha apostat per una via autonomista. Malgrat això, la Xina acusat repetidament el dalai-lama de "jugar amb paraules" i, allà on diu "autonomia elevada", voler "dividir la pàtria".

Relleu de torxa i protestes
D'altra banda, aquesta setmana la torxa ha emprès la darrera etapa del seu recorregut mundial, començant per Corea del Sud, continuant per Corea del Nord i arribant, avui mateix, al camp base de l'Everest. A Seül s'han repetit les protestes que ja s'havien produït a ciutats occidentals, aquest cop amb xocs entre els pro-tibetans i els pro-xinesos.


Més informació: