News

Es mor Aimé Césaire, el poeta anti-colonial

També fou alcalde de Fort de France, la capital de Martinica · Va ser ell que va inventar el mot “negritud”, per definir el moviment social i intel·lectual de resposta al racisme blanc.

Aimé Césare, poeta i polític antillès nascut a un dels departaments francesos d'ultramar, Martinica, va morir ahir dijous a la capital del país, Fort de France, de la qual havia estat alcalde entre 1945 i 2001. Césare passarà a la història per haver liderat un discurs i una actitud de resposta al colonialisme francès, simbolitzada per la paraula “negritud”, que és com va batejar el moviment contra el racisme blanc i l'assimilació cultural que la metròpoli exercia contra les seves colònies.

Césaire va ser una icona del dret d'emancipació dels pobles; no només del seu, Martinica, sinó que amb obres com Discurs sobre el colonialisme va fer de la lluita anti-colonial un moviment universal. És cert, tanmateix, que la influència del poeta va ser transcendental, sobretot, entre les colònies franceses al Carib i a l'Àfrica. Durant la seva etapa d'estudiant a París va ser un dels fundadors de la revista L'Étudiant Noir, en la qual hi van participar joves d'altres colònies, com Léon-Gontran Damas, de la Guaiana, o Léopold Sédar Senghor, que al cap d'uns anys va ser el primer president del seu país, el Senegal.

La lluita de Césare va durar tota la seva vida. Fa només tres anys, el 2005, va ser molt crític amb el govern de Chirac, que pretenia reconéixer els “aspectes positius” de la colonització, mentre assegurava que amb lleis així França “retrocedia cincuanta anys”, va negar-se a rebre el llavors ministre d'Interior, Nicolas Sarkozy.

Més informació: