News

Les iazidites Nadia Murad i Lamiya Aji Bashar, distingides amb el Premi Sàkharov

Les dues dones van ser esclavitzades per l'Estat Islàmic · El seu poble ha patit un genocidi a mans dels gihadistes

Nadia Murad and Lamiya Aji Bashar.
Nadia Murad and Lamiya Aji Bashar. Author: European Parliament
Dues dones iazidites que l'Estat Islàmic (EI) va convertir en esclaves sexuals han estat distingides pel Parlament Europeu amb el Premi Sàkharov, un dels principals guardons mundials en matèria de drets humans i llibertat de pensament. El Parlament n'ha destacat el fet que les dues dones s'hagin convertit en referència mundial pels drets de la comunitat iazidita davant del genocidi patit a mans de l'EI.

Les dues dones, Nadia Murad i Lamiya Aji Bashar, són del poble de Kocho, a la comarca de Sinjar, al nord de l'Iraq. Després d'assassinar tots els homes del poble, els militants gihadistes van endur-se les dones i les criatures i les van esclavitzar. Les dones van ser venudes diversos cops i explotades sexualment. Les dones velles van ser executades, també.

Els iazidites són un grup etnoreligiós de llengua kurda que viu, sobretot, en diverses contrades del Kurdistan i d'Armènia -i ara, també, a l'exili. L'Estat Islàmic els considera un grup d'infidels i d'adoradors del diable que mereixen l'extermini

Escapades del captiveri

Murad va escapar-se del captiveri el novembre de 2014 i Aji Bashar ho va fer l'abril d'aquest any. En escapar-se, a Aji Bashar li va esclatar una mina i va quedar ferida i gairebé cega.

Murad va ser nomenada per l'ONU ambaixadora de bona voluntat per a la dignitat dels supervivents del tràfic de persones aquest mateix setembre.

Totes dues dones s'ha convertit en, probablement, les portaveus més reconegudes del poble iazidita, i s'han dedicat a conscienciar la comunitat internacional sobre l'agonia patida per aquest poble davant de les atrocitats de l'EI.

Murad ha reclamat a l'ONU i als principals governs del món que rescatin les dones i infants iazidites -3.200 pel cap baix, segons càlculs de les Nacions Unides- que romanen segrestades en territori de l'EI.