News

Denúncia de l'ONU per “l'increment” de la “persecució” contra els tàtars de Crimea

L'Alt Comissionat per als Drets Humans recorda a Rússia que ha de "garantir els drets de les minories" · Un tribunal rus il·legalitza el màxim òrgan executiu tàtar per vincles extremistes

Crimean Tatar flags.
Crimean Tatar flags. Author: Kaktuse
La "persecució" contra els tàtars de Crimea des de l'annexió -o ingrés, segons Moscou- d'aquesta península per part de Rússia "'s'ha incrementat", incloent-hi "registres arbitraris, confiscació de llibres i detencions". Són paraules de Rupert Colville, portaveu de l'Alt Comissionat de les Nacions Unides per als Drets Humans, amb motiu del 72è aniversari de la deportació de més de 200.000 tàtars de Crimea per part de Stalin durant la Segona Guerra Mundial.

Colville ha recordat que Rússia "té l'obligació de garantir que els drets de les minories i dels pobles indígenes siguin respectats" i li ha demanat que aixequi la prohibició que pesa sobre el Mejlis, el màxim òrgan executiu del poble tàtar de Crimea, que les autoritats russes han il·legalitzat. "Temem que la designació del Mejlis com a organització extremista deixi els tàtars de Crimea encara més exposats a les violacions dels drets humans i al càstig col·lectiu", ha dit.

Les autoritats de la Federació Russa no ho veuen així. El Tribunal Suprem de Crimea va confirmar el mes passat la il·legalització del Mejlis, després que el ministeri de Justícia de la Federació Russa l'hagués suspès. El govern rus argumenta que l'organisme tàtar mantenia vincles amb organitzacions com Hizb ut-Tahrir (islamista sunnita) i els Llops Grisos (extrema dreta turca), que Moscou considera terroristes. Segons la fiscal general de Crimea, Natàlia Poklónskaia, el Mejlis "només existeix per a exacerbar l'odi i l'hostilitat".

Crimea i la ciutat de Sebastòpol van ser admeses a la Federació Russa el març de 2014, després d'un referèndum controvertit en què el 96% dels votants s'hi van mostrar a favor. La UE, els EUA i Ucraïna van considerar il·legal i il·legítima la votació perquè s'havia fet sota ocupació militar russa i sense garanties democràtiques. Rússia, per contra, va dir que els crimeans havien escollit lliurement el seu futur i va citar el cas de Kosovo com a precedent.

Cap a una militarització dels tàtars?

El president del Mejlis -que viu a Ucraïna, exiliat de Crimea-, Refat Txubàrov, ha denunciat que el Servei de Seguretat de Rússia (FSB) ha començat a entrenar joves tàtars amb l'objectiu de formar una "unitat militar cossaca tàtara" que servirà per a "abatre el nostre poble i confrontar la seva resistència davant l'annexió russa". Segons Txubàrov, els entrenaments ja han començat en territori rus.

Paral·lelament, Vesti es fa eco de les paraules de Lenur Isliàmov -un dels líders tàtars que va impulsar el bloqueig de Crimea l'any 2015- segons el qual els tàtars haurien de considerar seriosament la creació "del seu propi exèrcit" veient que Rússia havia il·legalitzat el Majlis.

La guanyadora d'Eurovisió, condecorada

Mentrestant, el president d'Ucraïna, Petró Poroixenko, ha condecorat la guanyadora d'Eurovisió, Jamala, amb el Premi Artista Popular d'Ucraïna. La cantant tàtara ha guanyat l'edició 2016 del festival de la cançó amb el tema 1944, que recorda la deportació dels tàtars de Crimea per part de les autoritats soviètiques.