News

Donetsk comença a repartir passaports propis per a demostrar que és "una república independent"

El cap de l'estat autoproclamat assegura que els documents serviran per a viatjar a Rússia i Ossètia del Sud

DPR i and LPR territories in western Ukraine.
DPR i and LPR territories in western Ukraine.
La República Popular de Donetsk (RPD) ha començat aquesta setmana a repartir passaports als seus ciutadans, una decisió que les autoritats ucraïneses consideren il·legal. El cap de l'RPD, Aleksandr Zakhàrtxenko, va dir en l'acte de lliurament que els passaports demostren que a Donetsk s'està "construint una república lliure i independent".

Zakhàrtxenko també va assegurar que el nou passaport seria reconegut "per Ossètia del Sud i la Federació Russa". La independència de l'RPD no ha estat pas reconeguda per cap estat del món, excepte, precisament, per Ossètia del Sud.

L'RPD controla una part de l'antic óblast ucraïnès de Donetsk, incloent-hi la capital homònima. La república compta amb el suport de Rússia, i es va proclamar independent d'Ucraïna el 2014, el mateix que va fer la veïna República Popular de Luhansk (RPL).

El febrer de 2015, Ucraïna, Rússia, Alemanya i França van signar un acord per al cessament d'hostilitats entre l'RPD i l'RPL, d'un costat, i Ucraïna, de l'altre. El pacte preveia la reintegració de les dues repúbliques dins d'Ucraïna amb un estatus especial.

El juliol, el govern ucraïnès va presentar una proposta per a incrementar el marge d'autonomia dels autogoverns locals. La idea va ser rebutjada per l'RPD, l'RPL i Rússia, que reclamen ser reconegudes oficialment com a repúbliques abans de reintegrar-se a Ucraïna.